6977 35 85 31 210 285 23 23 info@dermedica.gr
hairloss

Το φθινόπωρο είναι η κατεξοχήν εποχή της τριχόπτωσης.

Το φθινόπωρο είναι η κατεξοχήν εποχή της τριχόπτωσης.

Σε φυσιολογικές συνθήκες πέφτουν 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Η αυξημένη τριχόπτωση γίνεται συνήθως αντιληπτή κατά το χτένισμα ή στο μπάνιο μετά το λούσιμο. Οι χαμένες αυτές τρίχες ωστόσο αναπληρώνονται, καθώς στη θέση τους, φυτρώνουν νέες.

Όταν όμως ο ρυθμός επανέκφυσης των τριχών δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμόαπώλειάς τους, τότε μιλάμε για αυξημένη τριχόπτωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών.

Τα αίτια της τριχόπτωσης είναι πολλά, καλό είναι λοιπόν να συμβουλευόμαστε το δερματολόγο μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έγκαιρα, ειδικά όταν πρόκειται για μια παρατεταμένη ή οξεία τριχόπωση.

Από τις συχνότερες αιτίες τριχόπτωσης είναι:

Ανδρογενετική αλωπεκία

hairlossmanΑποτελεί την πιο κοινήαιτία τριχόπτωσης κυρίως σε άνδρες. Η τρίχα με την πάροδο του χρόνου γίνεται αδύναμη και λεπτήμε αποτέλεσμα να παρατηρείται αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής κυρίως στους κροτάφους και στην κορυφή.Έχει κληρονομικό χαρακτήρα και παρατηρείται και σε νεαρή ηλικία. Στις γυναίκες εμφανίζεται λιγότερο συχνά συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και αποσκοπεί στο να σταματήσει την τριχότωσηκαι να διατηρήσει τις υπάρχουσες τρίχες σε πρώτη φάσηκαι στη συνέχεια να διεγείρει την επανέκφυσηνέων τριχών. Σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει και η εναλλακτική της μεταμόσχευσης μαλλιών. H μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί μόνιμη λύση για το πρόβλημα της αραίωσης των μαλλιών, κατά την οποία,τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής μεταφέρονται στα σημεία όπου παρατηρείται μεγαλύτερη αραίωση.

Παροδική/Εποχική τριχόπτωση

Παρατηρείται συνήθως την περίοδο του φθινοπώρου ή την άνοιξη και διαρκεί συνήθως δύο με τρεις μήνες. Η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκαλεί τριχόπτωση 2 με 3 μήνες αργότερα, δηλαδή το φθινόπωρο. Το σωματικό και το ψυχολογικόστρες, επίσης αποτελούνσημαντικούς παράγοντες παροδικής τριχόπτωσης, όπως και η μεγάλη αυξομείωση σωματικού βάρους και η μη σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή.

 

Γυροειδής αλωπεκία

Χαρακτηρίζεται απόαπώλεια μεγάλου αριθμού τριχών κατά τόπους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά σημεία συνήθως κυκλικού σχήματος. Μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτεέντριχη περιοχή του σώματος και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια τριχών σε όλο το σώμα . Μπορεί να σχετίζεται με άλλα νοσήματα, όπως για παράδειγμα παθήσεις του θυρεοειδούς, ενώ η πορεία της στις περισσότερες περιπτώσειςδεν έχει σαφή πρόβλεψη.

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό

Εμφανίζεταισε ποσοστό 40%-50% των γυναικών έως και 5 μήνες μετά τον τοκετό. Τα αίτια της συνοψίζονται σε ορμονικές μεταβολές μετά τη γέννα, πιθανή έλλειψη σιδήρου ή ακόμα και στο άγχος της νέας μητέρας.

Σημαντική βοήθεια, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, αν αυτή δεν έχει σοβαρή παθολογική βάση, προσφέρουν:
 • Η σωστή διατροφή πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και σίδηρο.
 • Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυσικές πηγές της οποίας είναι τα δημητριακά, τα φιστίκια, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά συμβάλλουν
 • Στην καλή υγεία των μαλλιών.
 • Η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
 • Η αποφυγή του καπνίσματος.
 • Η αποφυγή στρες.
 • Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδακαι η αποφυγή μεγάλης και γρήγορης αυξομείωσης του.
Παράγοντες που επηρεάζουν την τριχόπτωση είναι:
 • Η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης
 • Η έλλειψη φυλλικού οξέος
 • Ενδοκρινολογικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές ή εμμηνόπαυση
 • Παθήσεις του θυροειδή και νοσήματα όπως ο διαβήτης, μεταβολικές νόσοι ή αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Φάρμακα όπως αντικαταθληπτικά, αντιυπερτασικάκ.ά
 • Σοβαρές λοιμώξεις
 • Χειρουργικές επεμβάσεις
 • Η εγκυμοσύνη

Η θεραπεία της τριχόπτωσης δεν είναι απλή υπόθεση. Για να έχει επιτυχία πρέπει πρώτα να γίνει σωστή διάγνωση και να καθοριστούν τα αίτια και η έκταση του προβλήματος. Ο δερματολόγος είναι εξειδικευμένος να αντιμετωπίζει την τριχόπτωση και γνωρίζει πώς να χορηγεί τα κατάλληλα φάρμακα δίνοντας λύση στο πρόβλημα.

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζεται όλο τα φάσμα των παθήσεων των τριχών, τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με πιο επεμβατικές και καινοτόμες θεραπείες,όπως το PRP και η μεταμόσχευση μαλλιών.

Τηλεφωνήστε για να ενημερωθείτε για το πρόβλημά σας.

Author Info

fgxpk

No Comments

Comments are closed.